Thursday, 30 November 2017

DIGITAL ELECTRONICS INTERVIEW QUESTIONS

By Ask Biomedical
DIGITAL ELECTRONICS INTERVIEW QUESTIONS

1.In which of the following base systems is 123 not a
valid number?
(a) Base 10
(b) Base 16
(c)Base8
(d) Base 3
Ans:d

2. Storage of 1 KB means the following number of
bytes
(a) 1000
(b)964
(c)1024
(d) 1064
Ans:c

3. What is the octal equivalent of the binary number:
10111101
(a)675
(b)275
(c) 572
(d) 573.
Ans:b

4. Pick out the CORRECT statement:
(a) In a positional number system, each symbol represents the
same value irrespective of its position
(b) The highest symbol in a position number system as a value
equal to the number of symbols in the system
(c) It is not always possible to find the exact binary
(d) Each hexadecimal digit can be represented as a sequence of
three binary symbols.
Ans:c

5.The binary code of (21.125)10 is
(a) 10101.001
(b) 10100.001
(c) 10101.010
(d) 10100.111.
Ans:a

6.A NAND gate is called a universal logic element
because
(a) it is used by everybody
(b) any logic function can be realized by NAND  gates alone
(c) all the minization techniques are applicable for optimum
NAND gate realization
(d) many digital computers use NAND gates.
Ans:b

7. Digital computers are more widely used as
compared to analog computers, because they are
(a) less expensive
(b) always more accurate and faster
(c) useful over wider ranges of problem types
(d) easier to maintain.
Ans:c

8. Most of the digital computers do not have floating
point hardware because
(a) floating point hardware is costly
(b) it is slower than software
(c) it is not possible to perform floating point addition by
hardware
(d) of no specific reason.
Ans:a

9. The number 1000 would appear just immediately
after
(a) FFFF (hex)
(b) 1111 (binary)
(c) 7777 (octal)
(d) All of the above.
Ans:d

10. (1(10101)2 is
(a) (37)10
(b) ( 69)10
(c) (41 )10
(d) — (5)10
Ans:a



IMPORTANT INTERVIEW QUESTIONS

 Microprocessor Interview Questions
CLICK HERE


Schmitt Trigger Interview Questions
CLICK HERE

Ultrasound Interview Questions
CLICK HERE

Embedded Systems Interview Questions
CLICK HERE

Motors Interview Questions
CLICK HERE

Basic Electrical Interview Questions
CLICK HERE

Basic Electrical Interview Questions 2
CLICK HERE

Top Electrical Interview Questions
CLICK HERE

Most Common Electronic Interview Questions
CLICK HERE

Electronic Circuits Interview Questions
CLICK HERE

Optical Electronic Interview Questions
CLICK HERE

Power Electronics Interview Questions
CLICK HERE

Instrumentation Interview Questions 2
CLICK HERE

Instrumentation Interview Questions 1
CLICK HERE

Instrument Transformer Interview Questions
CLICK HERE




0 comments:

Post a Comment