Wednesday, 29 November 2017

MICROPROCESSOR / INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS

By Ask Biomedical
Interview questions and answers on... MICROPROCESSORS
1. The minimum number of transistors required to implement a 
two input AND gate is
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
Answer: C

2. Using DeMorgan’s Theorem we can convert any AND-OR 
structure into 
A. NAND-NAND
B. OR-NAND
C. NAND-NOR
D. NOR-NAND
Answer: A

3. For a memory with a 16-bit address space, the addressability 
is 
A. 16 bits
B. 8 bits
C. 2^16 bits
D. Cannot be determined
Answer: D 

4. Because we wish to allow each ASCII code to occupy one 
location in memory, most memories are _____ addressable. 
A. BYTE
B. NIBBLE
C. WORD (16 bits)
D. DOUBLEWORD (32 bits)
Answer: A

5. Circuit A is a 1-bit adder; circuit B is a 1 bit multiplier. 
A. Circuit A has more gates than circuit B
B. Circuit B has more gates than circuit A
C. Circuit A has the same number of gates as circuit B
(Hint: Construct the truth table for the adder and the multiplier)
Answer: A

6. When the write enable input is not asserted, the gated D latch 
______ its output. 
A. can not change
B. clears
C. sets
D. complements
Answer: A

7. A structure that stores a number of bits taken “together as a 
unit” is a 
A. gate
B. mux
C. decoder
D. register
Answer: D

8. We say that a set of gates is logically complete if we can build 
any circuit without using any other kind of gates. Which of the 
following sets are logically complete 
A. set of {AND,OR}
B. set of {EXOR, NOT}
C. set of {AND,OR,NOT}
D. None of the above
Answer: C

9. Of the following circuits, the one which involves storage is 
A. RS Latch
B. mux
C. nand
D. decoder
Answer: A

10. If the number of address bits in a memory is reduced by 2 
and the 
addressability is doubled, the size of the memory (i.e., thenumber of bits stored in the memory) 
A. doubles
B. remains unchanged
C. halves
D. increases by 2^(address bits)/addressability
Answer : C


Microprocessor Interview Questions
CLICK HERE

Schmitt Trigger Interview Questions
CLICK HERE

Ultrasound Interview Questions
CLICK HERE

Embedded Systems Interview Questions
CLICK HERE

Motors Interview Questions
CLICK HERE

Basic Electrical Interview Questions
CLICK HERE

Basic Electrical Interview Questions 2
CLICK HERE

Top Electrical Interview Questions
CLICK HERE

Most Common Electronic Interview Questions
CLICK HERE

Electronic Circuits Interview Questions
CLICK HERE

Optical Electronic Interview Questions
CLICK HERE

Power Electronics Interview Questions
CLICK HERE

Instrumentation Interview Questions 2
CLICK HERE

Instrumentation Interview Questions 1
CLICK HERE

Instrument Transformer Interview Questions
CLICK HERE

0 comments:

Post a Comment